Kikötőlánc A kikötőlánc
tagjai
Suzuki Marine Partnerünk a Suzuki Marine
Balatonkenese I.
Tartalom bezárása

Balatonkenese I.

Kikötő

BFYC

A BFYC az a kikötő, amiről címszavakban és röviden beszélni nagyon nehéz, egy klub ahová a hajósok a szó legszorosabb értelmében hazatérnek.

Nem egy gombamódra földből kinőtt giga-mega beruházás, szép lassan közös erőből, szívvel-lélekkel készült, megannyi harc, küzdelem árán és baráti biztatással, segítséggel. Ellentmondásos és sokoldolalú, egy kicsit otthonos, egy kicsit elegáns, egy kicsit luxus és egy kicsit tábor hangulatú. Már a neve sem érthető: Balatonfői Yacht Club … hol is van ez? Balatonkenese, ja ismerem – a Marina Port! És nem! Tihany felől jövet tovább kell hajózni, el a T-com mellett, ott húzódik a régi DRV kikötő szomszédságában. Koordinátái: N: 47° 01,36 E: 0,18° 07,75

A BFYC barátságosan és igazi vendégszeretettel várja a vízről érkezőket, jöjjenek akár túracélpontként több éjszakára, akár egy ebédre vagy egy jó kávéra. Behajózva a kikötőbe, az a megnyugtató tény fogad, hogy egyértelműen látszik, hol a vendéghely, azaz nem kell egy idegen helyen forgolódni, kérdezősködni, a kikötőmester pedig már ott is áll, hogy elkapja a kötelet.

Az étterem „messzeföldről” vonzza a Bálint-féle jó ebédre vágyókat, amiről a fiatal, kreatív mesterszakács és csapata gondoskodik. Ez a marketing szöveg, a teljes igazság pedig az, hogy nála jobban senki sem készíti a mézes gyömbéres kacsasültet vagy akár szalonnás rósejbnit, ha azt kérünk. A római galuska feketeszeder szósszal pedig vitán felül álló.

Szinte minden hétvégén van grillparti, bográcsozás a parton, hatalmas bulik, a végén a hagyományőrző éjjeli kihajózással és „holdugatással” ami azokat a pár évvel ezelőtti nyarakat idézi vissza, amikor még az építési törmelék, hatalmas gödrök között kellett átvergődni a hajókhoz, a kulináris élvezetek csúcsát pedig egy fából eszkábált teraszon a melegszendvics és a főtt virsli jelentette. A baráti kötelékek viszont erősödtek, a BFYC-ben nincs helye ellenségeskedésnek, haragnak, itt minden a hajózásról szól – a vízen pedig mindenki barát. A kezdet kezdetén idekötötte bázisát – a rendőrségi úszóházat – a terület vízirendészeti egysége, akik innen teljes területüket belátva őrzik a hajózás biztonságát és segítik a hajósokat.

A szezon ebben a kikötőben a Fridzsider kupával kezdődik, ahol a yardstick rendszer egy sajátos értelmezésének eredményeképpen két csoportra osztva vesznek részt a hajók, beépített hűtőszekrényes és hűtő nélküli kategóriában, jól megfér egymás mellett a Bavaria, a Jeanneau, a Nautic, a Balaton és a Sudár. A lényeg a hajózás. A szezon elején alulmaradtak pedig revansot vehetnek augusztusban a Kisfröccs kupán, ami így nyár végén már zsűrikímélő üzemmódú, hiszen a cél a kocsmában felállított kikötőszáj – egy zöld és egy vörös szalvéta között – ahol, a kiürített fröccsöspohár koppanása jelzi a befutás másodpercét.

A 2005-ben megnyitott szálloda pedig mindezt a hajós klubélményt biztosítja azok számára akik még csak ismerkednek, barátkoznak ezzel az életformával. A nyaraláshoz a gyönyörű díszletet a hajók adják és ha a strandolás már unalmas, a hotelszobához járó elektromos hajóval tett rövid partmenti kirándulások kalandja szinte mindenkiből egy csapásra hajóst varázsolnak. A nagyhajós élményre vágyódók, vitorlást bérelhetnek, sőt a klub hajósiskolájában a hajóvezetői engedélyt szerezhetnek.

Akiknek a vitorlázás túl kényelmetlen, akiket zavar a sok kötél, a folyton be-belobbanó vitorla, de imádják a Balatont és elkötelezettek a tó megóvása mellett, szeretnek túrázni és hamisítatlan hajósélményre vágyódnak, nos nekik készült a BFYC saját gyártású és tervezésű elektromotoros hajója. A gyönyörű yacht csöndes, igazi piknik és túrahajó, amivel megtehető akár a Kenese-Keszthely táv is egyetlen feltöltéssel, az uticél már csak a fantázián és a kalandos kedven múlik.

Kikötő, szálloda, étterem, hajógyártás – hajózás, barátok, hangulat, álmok. Az előbbiek tényszerűen felsorolhatóak, megfoghatóak az utóbbiakat már együtt tesszük hozzá. Önnel, Veled. Várunk
 

A város

A Balatonkenese Balaton északkeleti csücskében fekszik, Budapesttől kb. 100 km-re délnyugatra, a Kenesei-magasparton. A balatoni települések között különleges fekvésű, hiszen az egyetlen olyan Balaton parti település, amely igazából sem nem déli, sem nem északi parti. A magaspartról, illetve a közvetlen vízpart jelentős részéről a Balaton egész keleti medencéje és a Tihanyi-félsziget jól belátható, kedvező időjárás esetén a tájkép minden évszakban látványos. A magasparti rész a település délkeleti részében 40–50 m-es tereplépcsővel folytatódik a keskeny partközeli zónában, amely a 19. században, még a partvédművek kialakítása előtt helyenként a magaspartról lassan, de folyamatosan leomló, túlnyomórészt pannon korú üledékek felhalmozódási térszíne volt. A két eltérő magasságú zóna között ezen a részen csak helyenként van átjárás, (ilyen például a függővölgyként a vasútig kinyíló Macskatorok), északnyugat felé a peremjelleg egy jelentős partszakaszon megszűnik. Maga a Balaton a part mentén viszonylag mély, a déli parton jellemző sekélyes rész itt már nincs meg. Részben e sajátos földrajzi fekvés az oka turisztikai jelentőségének is (pl. vitorlásversenyek és horgászat szempontjából).


Kikötőmester

Kikötővezető:

Téli Attila
Tel.: +36-70-372-2120

Elérhetőség


  • Cím: H-8174 BALATONKENESE, FŐNIX TÉR 3.
  • GPS: N: 47° 01,36 E: 0,18° 07,75
  • Telefon: +36-70-372-2120
  • E-mail:
  • Link: http://www.bfyc.hu/yacht_club/yacht_club_kikoto/

Útvonaltervezés a Balatonkenese I. kikötőhözVegye fel velünk a kapcsolatot